10 Horecatrends over rendement en onderscheidend vermogen
10 Horecatrends over rendement en onderscheidend vermogen
In deze blog leg ik jullie 10 horecatrends over rendement en onderscheidend vermogen uit.
Rendement van jouw horecazaak bestaat natuurlijk uit omzet minus de kosten. Voor 2022 zijn een aantal structurele ontwikkelingen in omzet en kosten. Hierdoor staat rendement onder druk. Dit is niet erg. Als je er maar rekening mee houdt. De cijfers goed in de gaten houdt. En hierop stuurt door tijdig te anticiperen.
5 horecatrends op het gebied van rendement
- Verkoopprijzen staan onder druk. Dit komt door behoefte bij consumenten aan lagere prijzen en lagere afzet door overheidsmaatregelen en behoefte een veiligheid thuis.
- Marges en winst onder druk door hoge inflatie, hoge inkoopprijzen en stijgende salarissen
- Er zijn minder horecagasten door Corona gerelateerde maatregelen. Gasten hebben behoefte aan veiligheid. En er zijn meer alternatieven voor horecabezoeken.
- Er zijn minder medewerkers in de horecasector. Hierdoor heeft een deel van de horecagelegenheden onvoldoende capaciteit om de volle omzetpotentie te realiseren.
- In 2020 en 2021 is het aantal faillissementen in de sector beperkt bleven. Dit door de compensaties van de overheid enerzijds. En eigen vermogen en reserves van horeca eigenaren anderzijds. 2022 wordt het derde jaar op rij met onzekerheid voor ondernemers. Naar verwachting zal daardoor het aantal faillissementen toenemen.
horeca rendement
5 horecatrends over onderscheidend vermogen
Onderscheidend vermogen ontstaat doordat je in de ogen van potentiële klanten, jouw doelgroep, iets unieks doet. Je kunt verwachtingen overtreffen door gastvrij gedrag, een bijzondere inrichting of geweldig lekker eten. Tegelijkertijd ben je pas uniek als je het beter doet dan jouw concurrent. Dus onderscheidend vermogen heeft te maken met vraag en aanbod in jouw lokale horecamarkt.
Voor 2022 de volgende vijf trends te verwachten
- Jongeren en volwassenen (onder de 55 jaar) maken anders gebruik van de horeca dan twee jaar geleden. Jongeren gaan minder vaak naar een horecazaak. Zij geven minder geld uit in de horeca. En ze komen in kleinere groepen.
- De behoeften in de horeca, denk hierbij aan soort menu, locatie, prijs, service, sfeer, zijn minder beïnvloed door de pandemie dan het gedrag. Mensen vinden het bezoeken van een horeca gelegenheid meer ‘gedoe’, bijvoorbeeld met de QR-code of met het invullen van persoonsgegevens. Vooral oudere mensen geven vooral aan dat ze vaker behoefte hebben aan horecagelegenheden waar het minder druk is en aan horecagelegenheden met zitplaatsen/terras in de buitenlucht.
- 20% van de gasten hebben sterke behoefte aan lagere prijzen. Dit doordat men het idee heeft dat door de pandemie de prijzen zijn gestegen.
- Populaire horecazaken worden zaken die een bijzondere ervaring creëren. En waar gasten die behoefte hebben om geprikkeld te worden terecht kunnen. Tegelijkertijd spelen die zaken in op de aangepaste levensstijlen. Hierbij is het sky-is-the-limit-idee begrenst. Gasten willen echt iets beleven en ervaren. Bovendien willen ze dat op een veilige, hygiënische manier (bij voorkeur contactloos) doen. Hierdoor zijn unieke concepten en private dining rooms in opkomst.
- Terrassen waren nice-to-have en zijn nu een must! Tochtvrije warme wintervaste terrassen die professioneel ontworpen zijn. En waar medewerkers efficiënt en gastvrij kunnen werken verschijnen steeds vaker in het straatbeeld. De tijd voor amateurs is voorbij.

Whitepaper over Horecatrends 2022
Wil je meer weten over trends in de horeca, bestel dan mijn whitepaper over Horecatrends 2022 via info@kantershorecaadvies.nl
Wil je keer kennismaken en sparren over jouw horecazaak? Dan ben ik te bereiken via 078-630.06.05. Ik kom graag bij je langs voor een kennismaking. Het eerste bezoek is altijd geheel vrijblijvend.