Keukenrendement en menu-engineering leidt tot meer winst in jouw horecazaak
Keukenrendement en menu-engineering leidt tot meer winst in jouw horecazaak! Adequaat keukenmanagement waarbij je gebruik maakt van menu engineering zorgt voor een netto resultaat van 25%. Ik leg je graag uit hoe dat werkt en kan je daarbij ondersteunen! In deze blog geef ik 10 tips om productiviteit in de keuken te verhogen, inslagpercentage te verbeteren, afval te verminderen en kostprijs te verlagen. Als dit je keukenrendement niet verbetert, dan moet je me maar gaan bellen…
Hoge inslagkosten voorkomen
Zijn de inkoopkosten meer dan 30% van de omzet, is je productiviteit in de keuken hoger dan 15% en gooi je meer dan 5% van je ingekochte voedsel weg? Dan heb je een probleem want dan is de kostprijs van je gerechten te hoog. Door middels menu-engineering je gerechten beter te calculeren verlaag de je kostprijs en vergroot je de marge. Dat leidt tot meer winst in jouw horecazaak!

Top 10 besparingstips!
Keukenrendement en menu-engineering leidt tot meer winst in jouw horecazaak. Hier geef ik je 10 tips om je keukenrendement te verbeteren:
- Breng middels menu-engineering de omzet per gerecht, de marges per gerecht en de verkoopaantallen per gerecht ik kaart. Met deze gegevens kun je de menukaart finetunen en een gerichte verkoopstrategie voor suggestive selling en upselling opstellen.
- Verlaag je inkoopkosten door deze te bespreken met de keukenbrigade en leveranciers.
- Stel doelen op voor je inkoopstrategie zodat voor leveranciers duidelijk wordt wat je wil bereiken. Het is voor hen ook belangrijk dat je inslagcijfers kloppen en je bedrijfscontinuïteit gegarandeerd is.
- Monitor het aantal arbeidsuren en de loonkosten van de keukenbrigade. Bepaal de norm van de loonkosten ten opzichten van de totale omzet. Als je er vanuit gaat dat de totale personeelskosten maximaal 30% van de omzet bedraagt, dan zullen de personeelskosten van de keukenbrigade ongeveer 15% zijn. Hou dit goed in de gate en bespreek de resultaten met je chefkok.
- Inslagpercentage max 30%, 25% is beter en 20% is ook haalbaar
- Afval max 5% en streef naar 1%. Dit is beter voor je portemonnee en voor de planeet
- Volg referenties op de reviewsites
- Overleg met collega’s over hun keukenmanagement
- Vraag leveranciers en adviseurs om tips
- Gebruik elk kwartaal menu engineering zodat je altijd een optimale seizoenskaart hebt.
Wil je ook 25% van jouw omzet als winst overhouden?
Als je deze tips opvolgt ligt een overall rendement van 25% van jouw horecazaak binnen handbereik.

Ik heb ook een video over menu-engineering opgenomen. Deze vind je hier.
Vorig jaar schreef ik ook een blog over menu-engineering (in de praktijk!). Deze vind je hier.
Ik heb ook een White Paper over keukenrendement geschreven. Klik hier als je die wilt ontvangen.
Wil jij net als professionele horeca ondernemers meer weten over conceptontwikkeling? Ik leg je graag uit hoe!
Maak een afspraak met mij voor een lekker biertje bij jou op het terras of in de zaak. Ik ben bereikbaar via 06-20.795.798 of via www.kantershorecaadvies of info@kantershorecaadvies.nl.