Keuzes tijdens het conceptontwikkelproces die leiden tot rendement.
In de vorige blog heb ik uitgelegd hoe onderscheidend vermogen ontstaat tijdens het ontwikkelproces. Deze blog gaat over keuzes die leiden tot maximale opbrengsten en minimale kosten. Keuzes tijdens het conceptontwikkelproces die leiden tot rendement.
Keuzes tijdens het proces van conceptontwikkeling
Dus, structurele kosten en opbrengsten ontstaan door de keuzes die worden gemaakt tijdens het conceptontwikkelproces. Welke keuzes zijn dit? Welke keuzes tijdens het conceptontwikkelproces leiden tot rendement?
Op basis van het marktonderzoek vertaal je het onderscheidend vermogen naar de ontwikkelstrategie. Daarbij maak je keuzes die leiden tot structurele opbrengsten en kosten. Denk bijvoorbeeld aan:
- het aantal couverts in de zaak,
- de capaciteit van keuken en
- de routing en logistiek.
Tegelijkertijd bepalen deze keuzes de grenzen van de toekomstige opbrengsten. Bovendien zijn er keuzes die leiden tot structurele kosten zoals:
- aantal medewerkers,
- apparatuur keuzes die leiden tot structurele onderhoudskosten of
- werkprocessen die leiden tot hoge inkoopkosten of veel afval en uitval.
Rendement ontstaat tijdens het ontwerpproces
Het is dus logisch dat structurele kosten ontstaan door keuzes die gemaakt worden tijdens:
- de ontwikkelstrategie,
- het voorlopig en definitief ontwerp en
- de fase van aanbesteding en realisatie.
Deze keuzes tijdens het conceptontwikkelproces leiden tot rendement.

Weet je dat de haalbaarheid en financierbaarheid van een horecazaak bepaald worden door omzet en kosten? De aspecten die omzet beïnvloeden zijn:
- Aantal gasten die de horecazaak bezoeken,
- Wat besteden zij,
- Zijn er voldoende zitplaatsen om hen te ontvangen?
Voor structurele kosten zijn de volgende vragen relevant:
- Tot welke personeelskosten leidt de gekozen routing in de zaak?
- Zijn de looproutes efficiënt?
- Hoe kan de logistiek dusdanig ingericht worden zodat die leidt tot de laagste personeelskosten?
- Keuzes in werkmethodieken, assortiment, te voeren menukaart, roosters en inkoopbeleid leggen de basis voor de inslagkosten.
- Keuzes tijdens de ontwikkelstrategie beïnvloeden ook de huisvestingskosten, verkoopkosten, algemene kosten en kapitaallasten.
Een goede manier om opbrengsten en kosten tijdens het ontwikkelproces te monitoren is benchmarking van rendement met vergelijkbare zaken. Mijn tip: houdt algemene kengetallen goed in de gaten en beredeneer of keuzen kosten verhogend of opbrengsten verlagend zijn.
Ik maak regelmatig haalbaarheidanalyses. De haalbaarheid bepaal je aan de hand van de exploitatieopbrengsten en -kosten, een investeringsbegroting en een balans. De investering en de positieve kasstromen resulteren in de terugverdientijd, rentevoet en contante waarde. Deze kengetallen tonen aan of een investering tegen commerciële normen terugverdiend wordt. De ratio analyse laat zien in hoeverre een horecagelegenheid financierbaar is. Het opstellen van een financieringsplan vanuit deze kengetallen is fluitje van een cent.

Resultaat van keuzes die leiden tot rendement
Het bewaken van kosten de ontstaan door (verkeerde) keuzes tijdens het ontwerpproces is essentieel. Als dit structureel gemonitored wordt is een hoog rendement van de horecazaak geborgd. Aandachtspunten om met name te hoge structurele kosten te monitoren zijn de keuzes tijdens de ontwikkelstrategie, het voorlopig en definitief ontwerp en de kosten die ontstaan tijdens het aanbestedingsproces en de bouw van de horecazaak.

Ik heb ook een video over winstgevende keuzen in conceptontwikkeling opgenomen. Deze vind je hier.
Vorige week schreef ik ook een blog over conceptontwikkeling. Deze vind je hier.
Ik heb ook een White Paper over conceptontwikkeling geschreven. Klik hier als je die wilt ontvangen.
Wil jij net als professionele horeca ondernemers meer weten over conceptontwikkeling? Ik leg je graag uit hoe!
Maak een afspraak met mij voor een lekker biertje bij jou op het terras of in de zaak. Ik ben bereikbaar via 06-20.795.798 of via www.kantershorecaadvies of info@kantershorecaadvies.nl.