...

“Dus als ik je goed begrijp dan zijn die dashboards de oplossing voor een flink aantal van mijn problemen?” zegt Ad. “Klopt, met dashboards kun je de kosten beter onder controle houden en je zult beter weten wat geld oplevert en wat niet. Het maakt jouw leven ook makkelijker en het zorgt voor rust in je hoofd.” reageer ik bevestigend. “Top, ga het maar regelen dan alsjeblieft. Want rust in mijn hoofd is meer dan welkom zo langzamerhand.” besluit Ad ons gesprek.

Het probleem: oorzaak hogere kosten en matige omzet onbekend

Met die mooie opdracht eindigde mijn gesprek met Ad. Ik kwam hem een tijdje geleden weer eens tegen op een netwerkbijeenkomst. Toen ik vroeg hoe het ging, kreeg ik zo’n moeilijke blik toegeworpen. En ja, dan weet ik eigenlijk wel genoeg. Hij begon te vertellen: “Weet je Dennis, jij zult het van jouw klanten wel vaker horen maar ik heb zo’n naar gevoel. Je weet wel, zo’n vervelend gevoel dat het beter moet kunnen maar dat je niet weet waar je moet beginnen. Kosten die soms enorm oplopen of omzet die tegenvalt. Zonder dat ik het aan zie komen. Heb jij daar geen oplossing voor?”

De oplossing: dashboards

Ik heb dit soorten gesprekken vaker en zeker de laatste tijd krijg ik steeds meer verzoeken van horecaondernemers om mee te denken. Over hoe de kosten onder controle te krijgen zijn en hoe de opbrengsten verhoogd kunnen worden. Niet alleen van horecaondernemers trouwens maar ook van sportclubs bijvoorbeeld. Of andere organisaties die een horecagelegenheid hebben. Vaak lijken de problemen op elkaar. Geen actueel inzicht in de kosten bijvoorbeeld omdat de boekhouder eerst alle stukken moet verwerken voordat de resultaten bekend zijn. Vaak pas maanden later. Terwijl de oplossing meestal heel eenvoudig is: gebruik dashboards.

Horeca Dashboard

Horeca Dashboard

Dashboards: toepassingen

Ik maak deze hulpmiddelen voor horecagelegenheden al vele jaren. In één van de eerste restaurants waar ik werkte wilde ik de productiviteit, het rendement en de inslagkosten goed kunnen meten. En dus maakte ik een dashboard. Deze laat op een makkelijke, visuele manier de ontwikkelingen zien van de cijfers waarvan je op de hoogte wilt zijn. Dat kan bijvoorbeeld met tabellen, grafieken, metertjes enzovoort. Daardoor kun je in 1 oogopslag zien wat je zoekt. De gegevens voor de dashboards komen uit bijvoorbeeld kassasystemen, roosterprogramma’s en boekhoudsystemen. Later heb ik de dashboards uitgebreid en verder geprofessionaliseerd. De nieuwste generatie dashboards richten zich op financieel rendement, keukenproductiviteit, serviceproductiviteit, marktpositionering, marktkansen en gasttevredenheid. De dashboards zijn eenvoudig te bekijken op computer, tablet en/of smartphone.

De voordelen van dashboards

Dashboards hebben een aantal belangrijke voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De cijfers waar je mee werkt, zijn altijd up-to-date.
  • Daardoor heb je altijd een actueel inzicht in de resultaten.
  • Je hebt de juiste gegevens om eventueel bij te sturen.
  • Tegenvallers zijn eerder zichtbaar waardoor je eerder actie kunt ondernemen.
  • Je hebt snel achtergrondinformatie beschikbaar als dat nodig is.

Al met al verhogen ze jouw inzicht van hoe het precies gaat in de horecagelegenheid. En dat zal je een hoop rust geven.

Financien, productiviteit, marktkansen, gasttevredenheid

Financien, productiviteit, marktkansen, gasttevredenheid

Meer weten over de voordelen van dashboards in de horeca?

Wil je ook meer weten over hoe dashboards jouw leven makkelijker kunnen maken? Bel me dan eens (078-63.006.05) of mail me (info@kantershorecaadvies.nl). Dan maken we een afspraak om hierover te sparren onder het genot van een kop koffie. Natuurlijk is de eerste afspraak geheel vrijblijvend.

Meer lezen over het planning en control-proces in de horeca in relatie tot dashboards?

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.