...

Keuken & rendement: een onderwerp dat regelmatig aan bod komt in mijn adviespraktijk. Logisch. Vooral met de insteek hoe het rendement van de keuken verbeterd kan worden. En natuurlijk ook welke invloed dat heeft op de resultaten van de onderneming in zijn geheel.

De oplossing die ik vaak vol overtuiging adviseer: een dashboard. Dit zorgt niet alleen voor het juiste inzicht in de keukenresultaten. Ook maakt het gebruik van een op maat gemaakt keukendashboard het wél mogelijk om de gesprekken met de mensen in de keuken aan te gaan. Onderbouwd op de juiste manier. Meer in dit blog over dit onderwerp.

Dashboards gebruik je ook om gesprek met chef keuken aan te gaan

Dashboards gebruiken om met keukenchef verbeteringen te bespreken

Keuken & rendement en dashboard – hoe werkt ‘t?

Allereerst is een dashboard niets anders dan slim geprogrammeerde software. Het doel van zo’n op maat gemaakt dashboard is om jou in 1 oogopslag te laten zien hoe het gaat. Goed of slecht. En waar je op moet letten. Deze software maakt daarbij gebruik van verschillende gegevens van jouw horecazaak. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe jouw keuken functioneert dan heb je gegevens nodig als kostprijs en marge van gerechten. En dan moet je ook de inkoopkosten van de ingrediënten weten. Ook moet je weten wat de personeelskosten van de mensen in de keuken zijn. Door nu het dashboard te koppelen aan de systemen waar deze cijfers in zitten, kun je de berekeningen laten maken die jij wilt hebben.

Dashboard: in 1 oogopslag

Eén van de sterke punten van zo’n dashboard is dat je de techniek kunt laten berekenen wat jij nodig hebt. Een ander sterk punt is dat je alles wat berekend is, op een eenvoudige manier kunt bekijken. Op je kantoor, op je computer of je tablet. Of waar dan ook trouwens. Zelfs op je smartphone is het mogelijk om de gegevens van jouw keuken in te kijken. Net zo makkelijk.

Voordelen keukendashboards

Zelf zul je zeker al enkele mogelijke toepassingen voor jouw horecazaak bedacht hebben. Je kunt dus bijvoorbeeld op een heel makkelijke manier zaken bijhouden als:

 • Verkoopprijzen en kostprijzen van gerechten en dus
 • Marges op gerechten
 • Goed lopende gerechten op de menukaart
 • Slecht lopende gerechten op de kaart
 • Resultaat van keuken als geheel
 • Afval en uitval van de keuken
 • Verschillen in productiviteit van chefs
 • Wat jij belangrijk vindt
Dashboard in keuken gebruiken om afval en uitval te bepalen

Afval & uitval keuken houd je bij met dashboard

De kern van dit soort dashboards is dat je op een slimme manier de nodige gegevens met elkaar combineert zodat jij echt kunt sturen in jouw horecazaak. Op basis van de juiste en actuele gegevens. 24/7. En zeker niet op basis van de jaarstukken van jouw zaak want dan ben je echt veel te laat.

Controle & sturing zijn dus heel belangrijke voordelen van dashboards. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van de periodieke gesprekken met keukenchefs? Nu wordt het mogelijk om gesprekken te voeren terwijl de juiste en actuele gegevens beschikbaar zijn. Nooit meer gesprekken op basis van inschattingen hoeven voeren! Wat dacht je daarvan?

Andere mogelijke horecadashboards

Omdat de dashboards altijd op maat gemaakt worden, is er heel veel mogelijk. Om je alvast op weg te helpen, geef ik je een paar ideeën. Wij kunnen dashboards maken voor bijvoorbeeld meer inzicht in:

 • omzet & kosten & winst
 • gemiddelde besteding per klant
 • prestaties per medewerker
 • rendement per geserveerd drankje
 • productiviteit bar & bartenders
 • ontwikkelingen (nieuwe) concurrenten
 • marktgegevens
 • energieverbruik

en nog veel meer. Doordat we veel ervaring hebben met deze dienst, bieden we onze dashboards tegen scherpe tarieven aan. Zeker als je de prijzen afzet tegen de grote voordelen die jij er door krijgt.

Wil jij ook 10% van de omzet als resultaat? Of meer?

Dat kan! Horecadashboards maken het ook voor jouw bedrijf mogelijk om een horecaresultaat van minimaal 10% van de omzet te behalen. Kanters Horeca Advies heeft dat al vele malen met haar opdrachtgevers bewezen. Door dashboards op maat te maken. Zo zorg ik voor meer controle over jouw horecaresultaten. En een focus op de belangrijke cijfers in jouw horecazaak.

Keuken & rendement: meer weten?

Ik krijg veel reacties op de blogs & vlogs over dashboards. Vaak willen ondernemers weten hoe deze slimme stukken software in te zetten zijn in hun horecazaak. Wil jij dat ook of heb je een andere vraag over dashboards? Bel of mail mij dan zodat ik je verder kan helpen.

Kanters Horeca Advies – Dennis Oemar Said
T 078 630 0605
E info@kantershorecaadvies.nl
W www.kantershorecaadvies.nl

Keuken & rendement is het vierde blog in een reeks van vijf over de voordelen van het gebruik van dashboards in de horeca. De eerste, tweede en derde vind je hier. Al mijn blogs zijn te lezen op de site KantersHorecaAdvies. En op YouTube vind je de vlogs over deze en andere horeca-onderwerpen.

Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.